Pod naszym patronatem

No to ruszamy. Dni Karpia 2024 oficjalnie otwarte - w trzy miesiące ponad 100 wydarzeń!

No to ruszamy. Dni Karpia 2024 oficjalnie otwarte - w trzy miesiące ponad 100 wydarzeń!

We wtorek, w Karczmie & Hotel Górecznik w Antoninie w gminie Przygodzice, odbyła się konferencja prasowa w formie kolacji inaugurującej Dni Karpia 2024. Spotkanie było połączone z pokazem kulinarnym, degustacją ryb, a także prezentacją założeń Rybackiej Lokalnej Strategii dla Doliny Baryczy 2021-2027.

Dni Karpia odbywają się już po raz 19. W tym roku odbędzie się ponad sto wydarzeń trwających przez trzy jesienne miesiące, tworzonych dla mieszkańców i turystów przez blisko 50. partnerów. Przedsięwzięcie ma na celu promocję usług i produktów lokalnych z Doliny Baryczy. Wydarzenia kulinarne, aktywne, edukacyjne, plenerowe czy wędkarskie z karpiem w roli głównej, z pewnością przybliżą unikatowość wyjątkowego przyrodniczo miejsca na pograniczu Dolnego Śląska i Wielkopolski, kształtowanego przez gospodarkę rybacką od ponad 800 lat.

"Klimat na karpia" - hasło tegorocznej edycji - ma zwrócić uwagę na wyzwania prowadzenia zrównoważonej, przyjaznej przyrodzie gospodarki rybackiej w dobie zmian klimatycznych. Deficyt wody czy rosnące temperatury mają znaczący wpływ na utrzymanie największych w Europie stawów, zachowanie bioróżnorodności, a także opłacalność hodowli karpia. Dlatego tak ważne jest by wybierać ryby ze stawów Doliny Baryczy – zdrowy i wyjątkowy produkt lokalny, którego hodowla gwarantuje zachowanie unikatowości przyrodniczej obszaru, bogactwo roślin, zwierząt, by nadal przyciągać rzesze miłośników – aktywnej turystyki czy obserwacji ptaków.

Zebrani, podczas inauguracji tegorocznych Dni Karpia w Karczmie & Hotel Górecznik, przedstawiciele organizacji rybackich i podmiotów wspierających branżę i partnerzy medialni, poznali ideę tego przedsięwzięcia, usłyszeli o potrzebie wsparcia lokalnych producentów ryb oraz krótkim łańcuchu dostaw w Dolinie Baryczy i założeniach Rybackiej Lokalnej Strategii dla Doliny Baryczy na lata 2021-2027. Przygotowano także prezentację menu sezonowego na bazie ryb słodkowodnych z Gospodarstwa Rybackiego Możdżanów w konwencji kolacji „Ryba do syta”. A wszyscy zebrani mogli posmakować niezwykłych potraw przygotowanych przez cenioną w całym kraju i nie tylko Magdalenę Ossowską, szefową kuchni Karczmy Górecznik.

W przygotowanym na tę okazje menu goście zajadali się m.in. przystawką (tatar z karpia, marynowane prawdziwki, czerwona porzeczka, oliwa koperkowa, kiszonki), zupą (żur z ryb wędzonych, pulpeciki z ryb Doliny Baryczy), daniem głównym (sum, karp, lin, kurki w śmietanie, puree z grochu i jabłka, jagoda kamczacka), deserem (tarta z prażonymi jabłkami z pigwą z Chaty Łaniaków, własne lody śmietankowe, sos waniliowy). Spośród tych propozycji wybrano, zdaniem gości, najlepszą. Najwięcej głosów zyskała przystawka. Wszyscy, po części oficjalnej, mogli także zasmakować przystawek w zimnym bufecie.

 


W tym roku odbędzie się 121 wydarzeń o charakterze plenerowym, edukacyjnym, aktywnym, wędkarskim i kulinarnym. Od września do listopada odbędą się wydarzenia (płatne i bezpłatne), które powstały we współpracy z 47. organizatorami.

W tej edycji:

  • wybierz interesujące Cię wydarzenia – na stronie dnikarpia.barycz.pl lub w aplikacji Dolina Baryczy
  • poczuj KLIMAT NA KARPIA
  • przejdź spacer z audioprzewodnikiem nagranym przez Joannę Lamparską
  • weź udział w konkursie na Kolorowym Szlaku Karpia i zdobądź vouchery na usługi z Doliny Baryczy
  • weź udział w NAGRODObraniu i wybierz regionalne produkty
  • weź udział w konkursach medialnych i wygraj bilety na wydarzenia

 





- Fotorelacja -


Czytaj również

Miejsce na Twoj  reklam  - Zadzwo  i Zam w +48664707884